RSS Feed

Ce talente ne oferă Canada: Xavier Dolan

Sunt absolut convinsă ca Alexander Graham Bell se bucură de aprecierea întregului mapamond pentru iniţiativa si efortul de care a dat dovadă în invenţia sa. Mai ştiu de asemenea că mulţi bărbaţi i-au fost recunoscători Pamelei Anderson pentru că a ales să meargă în acea zi, la acel meci de fotbal, unde a fost descoperită- câteva luni mai târziu a ajuns şi mai descoperită în revista Playboy.
Cine ar mai fi plâns la povestea de dragoste degerată dintre Rose şi Jack Dawson, dacă nu ar fi fost James Cameron, regizorul Titanicului?
Cum ar fi arătat Sex and The City fără Kim Catrall?

Toate aceste personalităţi de origine canadiană au devenit iconice în felul lor aparte şi prin mesajul transmis. Au reuşit să se desprindă din mulţime şi să capteze atenţia prin ideea promovată.

Cam acelaşi lucru presimt că se va întâmpla şi cu tânărul actor şi totodată producător, Xavier Dolan-Tadros, reprezentant al noii generaţii canadiene.

Dacă aş fi întrebată ce persoană mă inspiră, aş răspunde că sunt inspirată de absolut toţi oamenii care reuşesc cu succes să facă din munca lor un hobby care le oferă şi anumite câştiguri. Mai pe scurt, să faci ceea ce iţi place, să pui pasiune şi o parte din tine în acel lucru, să fii dedicat.
Xavier Dolan se încadrează în categoria persoanelor care mă inspiră şi pe care le apreciez. La doar 21 de ani a regizat doua filme: J’ai tué ma mère (I killed my mother) şi Les Amours Imaginaires (Heartbeats), filme ce s-au bucurat de atenţia festivalului de la Cannes, obţinând premii precum Un certain regard cât şi minute întregi de „standing ovation”.

În J’ai tué ma mère nu este redată doar drama dintre un adolescent şi mama sa, ci e surprinsă în acest film întreaga idee de familie dezbinată ai acestei societaţi. Se urmăresc totodată efectele dragostei materne greşit manifestată asupra unui adolescent captiv in propriile nesiguranţe şi idealuri, cu care se confruntă în fiecare zi.
Cred că am avut cu toţii momente când am fost consternaţi de naivitatea mamelor noastre, nemulţumiţi de atitudinea ei, în raport cu idealurile noastre, sentimentul că mama prietenilor mei e altfel decat a mea. Hubert e un tanar homosexual boem, artist, intelectual in devenire, frustrat totodată de trivialismul şi banalitatea propriei sale mame.

Les amours imaginaires surprinde clasicul triunghi amoros, neconsumat de data aceasta. Pe Marie şi Francis îi leagă o prietenie de câţiva ani, care urmează a fi alterată de apariţia tânărului androgin Nicolas. Cei doi devin atraşi de Nicolas fără să işi dea seama că se distanţează în acelaşi timp unul de celălalt. Acţiunea nu este complicată, are un fir liniar, însă abundă în simţ estetic şi detalii pline de rafinament. Soundtrackul este ales cu grijă, slowmotion-urile capătă parcă altă formă.
Xavier Dolan, care îl interpretează pe tânărul Francis, acordă multă atenţie şi vestimentaţiei personajelor, el fiind responsabil de toate ţinutele care apar în film. O altă bilă albă.

Pe lângă bunul gust şi stil din filmele lui Dolan, se mai regăseşte din plin şi o altă temă, care poate nu e pe gustul tuturor, dar care începe să prindă proporţii în cinematografie. Homosexualitatea- redată într-o manieră subtilă, candidă chiar. Ţinând cont de faptul că filmele sale sunt 50% autobiografice şi redau mare parte din propria persoană, mi se pare normal ca homosexualitatea să fie şi ea prezentă.
Îmi place că nu a încercat să facă din această temă ideea principală a filmului, precum în Brockeback Mountain, sau să producă şoc şi uimire cum s-a întâmplat în Dreamers. Totul apare ca un lucru firesc, neforţat, luat ca atare.

Voi urmări în continuare evoluţia lui Dolan. Nu îmi este greu să ghicesc temele pe care le va aborda. În schimb ştiu că mă va surprinde în mod plăcut prin maniera prin care o va face.

Anunțuri

One response »

  1. Doar 21 de ani ? Incep sa ma intreb ce am facut in ultimii 20 de ani 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: