RSS Feed

A fi „la modă” e mai mult decât modă

Urăsc foarte mult afirmaţia: ” Se poartă, e în tendinţe, e la modă”. Nu numai că e o afirmaţie care, în mod paradoxal, o auzi de cele mai multe ori de la nişte persoane care nu au nici un simţ estetic şi tocmai din acest motiv se îmbraca după cum dictează alţii, după cum comandă şeful turmei, dar mă duce totodată cu gândul la momentele când mergeam cu mama la cumpărături şi strâmbam din nas la orice articol vestimentar sugerat de ea: Bluza asta ce are, am văzut atâtea fete pe stradă cu genul ăsta. E frumoasă, se poartă…numai tu eşti încăpăţânată!”

Ca să vezi…

În fine, nu asta e problema. Mă gândeam la cu totul altceva. Mă gândeam la faptul că de cele mai multe ori când ne referim la o persoană ca fiind in şi nu out, cei mai mulţi dintre noi se gândesc  la trend-urile vestimentare.
Totuşi, pentru a te încadra cu succes în fauna urbană e nevoie mai mult decât atât. Limbajul e unul din elementele ce ajută individul întru o mai bună orientare spre un anumit grup social/ turmă, la care aderă. Un lucru absolut firesc, de altfel.

Generaţia Youtube se exprimă.Comedia în România se rezumă doar la parodie. Parodiem piţipoance, oligarhi, diferite persoane publice, diferiţi oameni simpli devenite vedete pe youtube. Întrebarea mea este: Până când? În acelaşi timp, este foarte interesant faptul că am ajuns să parodiem însăşi parodia.
Sunt invadată la tot pasul de expresii şi atitudini promovate de scenetele ce se vor a fi umoristice ale lui Bendeac. Aud zilnic  expresiile prezente din show-ul lui. Aparent toată lumea e golan, ori nu mai e; vrea să îşi facă prietenă dar nu îşi găseşte. Toată lumea foloseşte expresia La naiba pe post de încheiere a unei propoziţii, iar cei mai mulţi dintre ei într-o conversaţie îşi adaptează timbrul vocii asemenea personajelor uşor cretine, însă simpatice şi populare pentru majoritatea.

Situaţia a devenit cu atât mai enervantă cu cât oamenii nu doar ca folosesc aceste expresii, dar le şi adaptează diferitelor situaţii. Spre exemplu, dacă spui că X obiect nu găseşti, cel de lângă tine va completa cu Toate X-urile să apeleze la mine. Amuzant pe moment, nu aşa amuzant când auzi aceste lucruri pe stradă zilnic.

Cândva, a fi o persoană cu simţul umorului nu era la îndemâna oricui. Acum toate lumea poate fi cool si amuzant, folosind aceste stereotipii ieftine.
Cândva şi comediile erau altfel. M-am uitat astăzi la Some like it hot, film din 1959 cuTony Curtis şi Marlyn Monroe. O poveste frumoasă, întorsături de situaţie hilare, replici lipsite de conţinut obscen…şi totuşi am râs mai mult decât dacă m-aş fi uitat la emisiunea lui Bendeac, foarte in de altfel.

Cândva omul ăsta îmi plăcea. Avea anumite idei cu care eram de acord.
Totuşi, cum poţi critica anumite lucruri, şi totodată sa le promovezi? E un lucru să ironizezi prostia şi incultura, dar să faci asta permanent, şi cu aceleaşi replici, deja vorbim de promovare.
Unii ar spune ca sketch urile comice trebuie să fie înţelese de orice om, indiferent de cultura sa. Eu cred că asta a devenit calea cea mai simplă de a scuza orice formă de lipsă a inspiraţiei. Până să devină cunoscut audienţei termenul de „cocălar” şi „piţipoancă”, până să iasă Solcanu din dulap şi să-şi facă publică orientarea sexuală, până să apară filmuleţele pe youtube cu oameni simpli în situaţii penibile nu se făcea comedie? Atunci da, nu acum.

Tot ce aud acum nu va dura mult. E o chestiune de câteva luni, şi apoi, la fel ca pe catwalk, totul va căpăta o altă imagine- un alt limbaj. Ştiu că Bendeac va continua să facă acest lucru la el în emisiune. Ştiu că aceste expresii nu vor avea finalitate. Pot doar spera că în viitorul apropiat alţi cretini se vor filma şi vor posta filmuleţul pe youtube, măcar să mai audă urechea mea şi altceva, căci momentan e foarte zgâriată.

Anunțuri

2 responses »

 1. Scriam la un moment dat şi eu, făcînd pe atunci referire fix la acea cultură (=)) hilar termen, ştiu:P) manelistă ce îmi cuprindea generaţia adolescentină, că a fi la modă nu înseamnă să te îmbraci ca toţi cei 3564 care au terminat stocul de bluze, blugi sau cămăşi de la Zara sau Kenvelo, ci să ai un stil propriu. Să iei acele trend-uri pe care lumea modei le furnizează cu fiecare sezon şi să le adaptezi pentru tine. Aici se diferenţiază cei trendy şi fashionable de cei lipsiţi de gust şi originalitate (noi le spuneam pokemoni, acum nu mai ştiu termenul folosit), după părerea mea…
  La capitolul comedie şi expresii arhi-utilizate pînă la exasperare, n-aş putea să fiu mai de acord cu tine! Stand-up Comedy şi fenomenul din jurul acestei maniere de a face comedie a pornit în State de la ideea de a folosi comentarii witty şi sarcastice despre anumite lucruri de zi cu zi, pentru a le transforma în lucruri de care să se rîdă, numai că dragii de noi, ca orice lucru copiat, am dus-o la extrem.
  Orice lucru care este mult prea folosit îşi pierde din valoare, însă discrepanţele sociale dintre generaţiile noastre fac ca acest proces să nu se întîmple concomitent, cum ar fi normal. La noi, unii aud o expresie la radio sau la televizor (Maxim!, am spus), o folosesc zilnic pînă nu li se mai pare amuzant sau pînă apare altceva, însă expresia cu pricina ajunge la alţii mult mai tîrziu şi, de multe ori, este refolosită pînă la exasperare…
  Din păcate, noi nu avem cultura originalului, noi nu sunte capabili să aducem pe piaţă lucruri în care să ne regăsim ca generaţii, pentru că este mult mai simplu să copieză ceva de-a gata şi să îl dai mai departe. Corect, şi pînă la un punct are şi sens, însă soluţia stă în felul în care percepem curent pe care îl copiem şi forma în care noi îi dăm paste în viaţa noastră.
  Cît timp vom păstra „formatarea” originalului, vom auzi idioţi pe stradă cîntînd Puya şi zicînd că sunt manele sau tîmpiţi prin Bershka care cumpără blugi cu sclipici, pe motiv că aşa e la modă şi le place fetelor…

  Răspunde
 2. Da, Alex. Spui bine ceea ce zici. Pana la un anumit punct mi se parea si mie simpatic acest gen umoristic. Dar cum pot sa mai rad cand el se rezuma doar la ceea ce am mentionat mai sus? Aceleasi replici, aceleasi personaje, aceleasi situatii. E ridicol si, asa cum ai spus si tu, dus la extrem.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: