RSS Feed

Suvenir si kitsch

Niciodată nu mi-a plăcut să iau pe post de suvenir toate acele obiecte mici, banale, ce înfăţişează locaţia în care te afli, la preţuri exorbitante chiar, şi la care toată lumea se avântă, cu gândul probabil că va da bine în vitrina din sufragerie.Mi se par kitsch.Cu atât mai mult cu cât se găsesc în oraşul X şi obiecte ce înfăţişează simboluri ale altor oraşe, aflate la sute de km depărtare.

Da, da.Kitschul este prezent la orice colţ, oricât de istorică şi plină de cultură zona pe care o vizitezi.Mai ales dacă abundă în turism.Rezultă că turismul cauzează kitsch.Spre exemplu, se poartă moda cocalarilor de tir şi în Italia, cu nume mult mai exotice, bineînţeles.

Uneori, nişte simple personaje fotografiate la momentul potrivit, pot valora mai mult decât o bucată de plastic colorat ce se vrea a fi suvenir.Aici se încadrează tipul metrosexual cu puddelul gigant tuns trendi.Sau, mai bine, mireasa cu mesaje pacifiste şi total fără sens, de pe tricou.

Întâmplarea a făcut să vizitez într-o zi şi cimitirul.Am rămas şocată şi în acelaşi timp plăcut surprinsă.Mormintele sunt înlocuite cu „sertare” în care sicriele sau vasele cu cenuşă sunt băgate în zid, veşnic, ca Ana a lui Manole.Ziduri ce se întind pe lungimi kilometrice şi foarte întortocheate, doar afară, în curte, se mai găsesc şi câteva morminte pe stilul old school.

Desigur, vacanţa mea nu a fost doar plină de ciudăţenii, trivial şi kitsch.Am făcut şi lucruri frumoase, din seria „cât de boemă sunt”.Am reuşit să-l citesc pe Dante, iar apoi să merg la casa lui memorială. 

Anunțuri

One response »

  1. destul de maxim.. mai ales mireasa!:)).. nu acum serios .. frumoasa vacanta:D

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: