RSS Feed

Cum trebuie să vorbeşti

Îmi cade în mână o revistă.Felicia,mai precis.O răsfoiesc în trei timpi şi cinci mişcări plictisite,timp în care găsesc un articol al cărui titlu se contopeşte cu irisul meu de atâta dorinţă:Sfaturi pentru a cuceri simpatia tuturor.”Simpatia” scris cu violet,pentru că desigur…e o culoare în trend,asigură succes garantat,prin urmare sfaturile oferite sunt pe cât se poate de verosimile.

Îţi prezintă sumar lucruri pe care trebuie în mod categoric să le eviţi,lucruri ce ţin de expresia feţei,gesticulaţie şi ton.După care,revine în colţul din dreapta cu un ghid în treisprezece paşi (doar atât) despre cum se cade să vorbeşti atunci când ieşi în lume.Aşa că pentru toate doamnele şi domnişoarele din România (pentru că Felicia e o revistă de femei,nu?) care nu au reuşit să obţină în liceu punctaj mare la competiţia acerbă de popularitate,iată revanşa voastră în treisprezece paşi,pentru a exersa,şi a va demonstra vouă,cât şi celorlalţi,că sunteţi cea mai simpatică dintre toate .

1.Salută-i pe toţi cei cunoscuţi,iar dacă par dispuşi la conversaţie,este indicată o discuţie de 1-2 minute,chiar dacă te grăbeşti.

Adică tu îi saluţi pe cei care îi cunoşti,fără să faci cunoştinţă şi cu ceilalţi,iar pe deasupra mai stai şi 2 minute la discuţii doar cu cei cunoscuţi,timp în care ceilalţi vor sta pe tuşă,întrebându-se în gândul lor Când naiba pleacă asta?.Nu,nu vei fi simpatică.

2.Nu pune întrebări indiscrete,mai ales dacă interlocutorul nu este un prieten foarte apropiat.

Termenul „indiscret” nu e universal valabil ?Adică o întrebare indiscretă devine indiscretă doar în cazul persoanelor nu foarte apropiate,iar cu cele cu care eşti în relaţii bune termenul îşi pierde din proprietate? Adică dacă eu o întreb pe mama (cea mai apropiată persoană de care aş putea să fiu)cum a fost partida de sex din care eu am rezultat,nu sunt astfel indiscretă,nu?

3.Încearcă să eviţi orice implicare într-o discuţie care evoluează spre bârfe.

Aşa e.Fii cât de indiscretă vrei,dar niciodată nu bârfi!

4.După fiecare frază mai lungă schiţează un mic zâmbet.

Nu.Nu fă asta.Dacă faci acest lucru,categoric nu eşti un manager bun pentru imaginea neuronilor tăi.

5.Nu monopoliza discuţia şi nu-i întrerupe pe cei care vorbesc.

În sfârşit,s-a grăit adevărul!

6.Răspunde la toate întrebările care ţi se pun,chiar dacă e vorba de ironii sau întrebări răutăcioase.Mimează naivitatea şi arată că ai înţeles aluziile,dar nu doreşti un conflict.

Când devii laitmotiv de banc,adoptă o atitudine de barbie girl.Pisiceşte-te,alintă-te,clipeşte des,poate i se va face unuia chef şi îţi va lua apărarea.Poate…

7.Nu schimba subiectul unei discuţii în mod brusc.Leagă-te de ceva din discuţie pentru a schimba subiectul.

Alt adevăr.Nu toţi oamenii au talentul de a se folosi de diferite subterfugii pentru a trece pe nesimţite la un alt subiect de discuţie.Dacă cineva face glume pe seama ta,tu nu întreba brusc Aţi văzut filmul de aseară?,pentru că toţi se vor prinde că eşti deranjată de glumele lor şi te vor sâcâi şi mai tare.Ar merge mai degrabă Mă simt ca în „Legally Blonde”,sperând că cineva va întreba 1 sau 2?,iar tu să adaugi 1,pe al doilea nu l-am văzut,despre ce e vorba?”

8.În niciun caz nu contrazice pe nimeni direct sau prin absurda introducere „îmi permiteţi să vă contrazic?”

Adică să dai din cap şi să taci,chiar dacă diferenţa dintre opinia lui şi opinia ta e ca de la polul N la polul S?Succes în viaţă!

9.Nu vorbi în timp ce eşti cu spatele decât dacă este vorba de o relaţie specială sau de o prietenie foarte veche.

Nu am înţeles niciodată chestia asta.De ce tindem să fim mai politicoşi cu persoane cu care abia vorbim,pe care poate nici nu le suferim,dar în schimb,cu prietenii vechi,cu oamenii de calitate din jurul nostru,ne permitem să fim uneori lipsiţi de bun simţ?Asta e paradoxul prieteniei.

10.În niciun caz nu ridica tonul când te enervezi sau vrei să subliniezi ceva important.

La partea asta poate ar trebui să mai lucrez eu.De fapt nu,mi se pare absolut logic ca tonul meu să aibă diferite inflexiuni în funcţie de tema pe care o abordez.

11.Nu critica pe nimeni de faţă cu altcineva,iar dacă doreşti să-i aduci o critică,întâi vorbeşte-i despre calităţile sale.

?!? Gen:Ştii,te-am observat mai înainte în timp ce discutai cu ceilalţi,eşti un tip talentat,cu dunga de la pantalon în regulă,cu şcoala vieţii în spate,apreciez asta într-adevăr,dar îmi pare rău să îţi zic că eşti tare prost.Atât de prost,încât nici nu îţi poţi conştientiza propria prostie.O zi bună!

12.Arată-ţi interesul pentru o discuţie în care cineva vorbeşte pasional,din tot sufletul despre ceva.

Aşa,bagă-te în seamă.

13.Încearcă să faci cât mai des glume,având grijă să nu superi pe nimeni.

Nu,nu.Deci asta cu glumele jur că nu funcţionează.Am în clasă câteva persoane care se vor a fi simpatice în timpul orelor ,şi pentru a mai destinde audienţa apelează la tot felul de glumiţe.Pentru că ei îs simpatici.Rezultatul?Râdem,într-adevăr,dar nu de gluma lor,ci de intenţia lor de a fi amuzanţi.

Articol scris de Marius Radu,cercetător Academia Română.

Dragă Marius,mai cercetează ,că n-ai prea nimerit-o de data asta.

Reclame

2 responses »

 1. Darga Andra,

  Cautind eu ceva despre misteriosul cercetator am Academiei Romine – Marius Radu care este citat prin fel de fel de publicatii de mare prestigiu cum ar fi revista Felicia sau unica.ro, am dat peste comentariul tau. Nu stiu daca-l cunosti pe Marius Radu, eu deja am dubii ca exista o persoana reala care scrie articole cu subiecte de la codul bunelor maniere, trecind prin psihologia copilului pina la beneficiile tuicii de prune, dar cred ca este dusmanul tau de moarte. Sau erai prost dipusa si betul Marius a cazut victima… In sfirsit pot sa existe o multime de motive pentru care sa scrii atitea lucruri pe linga subiect.
  Marturisesc ca n-am citit decit primele patru puncte si desi comentariul tau este scris acum un an si ceva, n-am reusit sa ma abtin sa nu scriu citeva cuvinte. Asta pentru ca de multa vreme n-am mai vazut atitea lucruri scoase din context si comentate cu evidenta rea vointa. Ceea ce am spus adieneaori este evident un eufemism. Realmente ai batut cimpii cu gratie sau cu frenezie, cu entuziasm in dorinta ta devoratoare de a desfiinta ceva ce deja este un loc comun. Nu iluzoriul (?) Marius Radu a inventat codul manierelor elegante si derivatele lui. Oricum daca ai momente cind esti suparata pe toata lumea exista alte leacuri. Poti sa te uti la un film cu Benny Hill sau sa asculti altcvea decit dark chill (fie vorba intre noi cele doua cuvinte sint antonime, dar dau atit de bine… ti se umple gurita cind le rostesti si apoi asistenta ramine usor confuza – ce-o mai fi si aia?)… orice in afara de a te apuca de scris comentarii. Altfel vei intra in viitoarea mea carte „Cum sa te faci de kakaolu in doar citeva minute”.
  Cu bine,

  Mircea
  PS Nu te obosi sa ma faci praf. Sint doar un necunoscut care ramine uneori uimit de ceea ce citeste si vede pe net… sau fa-ma praf, oricum nu conteaza.

  Răspunde
 2. Nu ma obosesc sa te fac praf cu nimic. Mircea, draga, nu aveam asteptari sa vii aici si sa „mi te-nchini”. E dreptul tau la o opinie, oricat de libera si inutila, in acest sens, ar fi ea.
  Traiasca domnu’ academician, nimic personal cu dumnealui, doar ca la momentul respectiv (ohoo…acum mai bine de doi ani) articolul respectiv mi s-a parut atat de penibil, ba chiar mai plin de contraziceri decat propria-mi persoana. Asa cum ai simtit tu nevoia sa elucubrezi acest comentariu kilometric la postarea cu pricina, asa am simtit si eu nevoia sa ma manifest.
  Am asteptari ca din partea unui academician sa vad niste abordari ceva mai complexe decat cele de mai sus. Glossy, glossy, dar vezi tu ca nu toate mandrele carora le pica in mana revista de femei sunt atat de superficiale incat sa nu merite niste formulari mai sofisticate. Ma retrag aici, e mult prea lipsit de actualitate subiectul, cat sa mai merite dezbatut. Multumesc de sugestii. La inceput, pareai un domn, dar in a doua parte a comentariului tau deja ai reusit sa devii un material de succes pentru cartea pe care intentionezi sa o scrii.

  Toate cele bune.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: