RSS Feed

Paraschevo,fato,ce-ai facut?!

Incerc de ceva timp incoace,in fiecare an pe la jumatatea lui octombrie,sa-mi dau seama cum s-a ajuns ca zilele Iasiului care in fond e un mare balci si o tiganeala totala (ca orice zi aniversara a unui oras) sa se suprapuna cu un eveniment ceva mai crestin si anume sarbatoarea Sf. Parascheva.
Pentru cei inca necunoscatori,in fiecare an se executa un pelerinaj la osemintele Sf Parascheva,care este scoasa afara din Mitropolie si daca ai vreun bai’ in viata si crezi in ajutorul divin,atingerea moastelor unui sfant ar putea reprezenta pentru tine in acel moment un punct de real sprijin sufletesc.
Vestea rea e ca trebuie sa stai la o coada interminabila (aparent) ore in sir pana sa ajungi la Parascheva,asta desigur daca nu detii vreo functie politica,pentru ca in cazul acesta,fgm-ul sau molidul vor face o carare special pentru tine prin musuroiul de oameni.Ciudat,parca in fata Providentei eram cu totii egali intre noi.
Partea buna in schimb e ca dupa ce ai stat ca un adevarat enorias la coada,istovit de atata asteptare.dar plin de nerabdare in ceea ce priveste comuniunea dintre tine si Sacru,te poti recupera imediat cativa metri mai la vale,la o terasa fumeganda de mici si bere pe acorduri de lautareasca.

Nu vreau sa fiu groteasca,plictisitor de sarcastica sau sa generalizez…insa efectiv asta imi inspira aceste doua „manifestari” paralele aflate la activa metri departare una de cealalta.
Sfantul si kitschul la un loc,slujba si „dansul pinguinului”,esenta de tamaie si cea de mici…Nu,pur si simplu nu merg!Ma duce involuntar cu gandul la acei oameni care postesc de crestini ce sunt si dupa post se indoapa de ajung in spital.
Ar trebui sa se traseze o linie definitorie intre sarbatoarea religioasa in sine si sarbatoarea orasului,chiar daca combinarea celor doua e o buna strategie de marketing.

Cel mai mare pelerinaj din tara e la Iasi->turism->aparitia comerciantilor de kitsch si nu numai->si daca tot e balci in oras hai sa fie asta sarbatoarea orasului.

NU.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: